Karnevalstradisjoner - generell info

Februar er karnevalsmåneden og det feires karneval over nesten hele verden. Det er store karneval i byer som Nice, Venezia. Verona, Lisboa, Verona, Køln og Lisboa for å nevne noen, og det er ikke bare i de store byene det er karneval. Det er karneval på Tenerife og i mange land har selv den minste landsby eget karneval. Svært mange steder er karnevalet den desidert største festen i året. Folk forbereder seg i månedsvis og sparer penger til den store festen.

Reglene snus på hodet når det er karneval

Karneval er fest og moro men det er også litt alvorlig, på disse festene blir slavene herrer og herrene slaver for å si det litt pompøst. Vanlige folk kan drive ap med maktmennesker som prester og politikere og selv bli konger og dronninger. Slik sett har karneval virket som en sikkerhetsventil i samfunnet og gjør det fortsatt mange steder.

Opprinnelig fra Europa

Selv om Rio er karnevalshovedstaden i våre dager, har ikke karnevalet sine røtter i slaveriet eller Afrika. Karnevalet kommer fra Europa.De gamle romerne hadde store opptog i gaten, hvor de blant annet trakk en båt med seg. Det var massevis av mat og drikke og i det hele tatt en storslagen fest. I middelalderen ble det til en viss grad feiret karneval i Norge også, men denne feiringen forsvant med reformasjonen i 1537. Karneval og fest ble ikke sett på med blide øyne av protestantene. Det er derfor karnevalet står sterkt i katolske områder, men svakt i protestantiske i våre dager.

Feitetirsdag er på fransk; Mardi Gras

Vi har ikke karneval her i landet, vi har fastelavn. Opprinnelig feiret vi fastelavn kvelden før fasten altså kvelden før askeonsdag, men senere ble fastelavn flyttet til søndagen før askeonsdag. Dagen før askeonsdag kalles feitetirsdag, det var en dag for å stappe i seg fete ting før fasten. Denne dagen finnes også i England hvor den heter ”Fat Tuesday” og i Frankrike hvor den heter ”Mardi Gras”. Ganske naturlig er derfor navnet på karnevalet i French Quarter, New Orleans også ”Mardis Gras” og ett av de mest kjente i liket med det i Brasil.

Karnevalet i Rio

Hører du ordet karneval, tenker du vel først på Brasil og i neste øyeblikk på samba. Det er karnevalet i Rio de Janeiro som har festet seg i hjernen vår, enten vi har sett det live eller bare på film og bilder. Det er en gedigen fest med lettkledde vakre brasilianske damer og fantastiske kostymer. Karneval er nesten synonymt med Rio, men det er slett ikke bare der det er karneval. Tvert imot feires karneval over nesten hele verden, spesielt i katolske land. For selv om karnevalsfeiringen rundt omkring ikke har mye religiøst innhold er opprinnelsen religiøs.

Før fasten

Ekte karneval skal feires før fasten innledes. Fasten varer i 40 dager og starter på askeonsdag. Autentiske karneval skal altså være over før askeonsdag.

Førkristne fruktbarhetsriter

Karnevalet har som de fleste skikker og feiringer et førkristent opphav. Fruktbarheten og den gryende våren ble feiret. De første feiringen kan ha funnet sted så tidelig som 600 år f.kr, sporene etter store fester er funnet i Osiris i Egypt. Det var også store karneval i Romerriket. De gamle skikkene ble holdt i hevd helt frem til 1400-tallet. Kirken var absolutt ikke glad i disse hedenske ritualene og prøvde å utrydde dem, men tradisjonene var så sterke at det ikke lot seg gjøre. Derfor valgte den romersk-katolske kirken å ta opp tradisjonen og gjøre den til sin, slik den har gjort så mange ganger med førkristne fester og feiringer. Kirken prøvde og fikk til en viss grad kontroll over innholdet i feiringen. Karnevalet ble blant annet knyttet til den førti dager lange fasten.

For løssluppent og frimodig

Kirken er likevel ikke udelt begeistret for karneval i våre dager heller. Under karnevalsfeiringen blir selv de mektigste av kirkens menn latterliggjort under det som kalles dårefesten.

Farvel til kjøttet

Det er i dag i de katolske landene de største karnevalene arrangeres. Det er ikke helt klarlagt hva ordet karneval betyr, men de fleste antar at det kommer fra latin og betyr farvel til kjøttet. I fastetiden skal du nemlig ikke spise kjøtt.

Når er fasten?

Fastelavn som er innledningen til fasten er fastlagt til søndag sju uker før påskedag. Første påskedag flytter seg, det er en bevegelig dag som faller mellom 22. mars og 25. april. Derfor flytter også fastelavn på seg (Pinse feires søndag syv uker etter påskedag). Askeonsdag er onsdagen etter fastelavn og fra og med askeonsdag starter selve fastetiden.

 

Klikk her !

 

Se bilder (klikk på image - kommer! )
 

 JA; JEG ER INTERESSERT I Å BLI MED

TIL KARNEVALSBYEN NICE NESTE GANG DET SKAL

SKAL ARRANGERES TUR ! 

Registrer deg her :               

DETTE ER SELVSAGT HELT UFORPLIKTENDE, MEN SÅ SNART
MANGE NOK ER INTERESSERT VIL VI ARRANGERE EN TUR  !

(Meld din interesse for neste tur allerede nå)

 

Utskriftsvennlig side uten bilder (kommer senere)

   

Div. linker til Nice sider;

 Se traileren med Isac Hayes - Klikk her !